Istria, Croatia, Uniline.hr

Istra

Istra - tajni dragulj Hrvatske


Istra je prekrasno područje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koje graniči sa Slovenijom, Italijom i Jadranskim morem. Omiljeno je odredište među turistima iz cijeloga svijeta zbog povoljnog položaja, umjerene klime i prekrasnog prirodnog krajolika. Istra je mjesto na koje trebate otići ako tražite idealan spoj avanture, kulture i opuštanja.

Istra nudi za svakoga ponešto, od prekrasnih plaža i čistog mora do povijesnih gradova, ljupkih sela i bogate kulturne baštine.

Top turističke destinacije u Istri:

  • Pula - Ovaj drevni grad poznat je po svom šestom po veličini rimskom amfiteatru na svijetu i zapanjujućim obalama.
  • Rovinj, koji se naziva i "biserom Jadrana", šarmantno je ribarsko mjesto sa živopisnim zgradama, krivudavim ulicama i prekrasnim pogledom na ocean.
  • Grad Motovun na brežuljku poznat je po svojim tartufima i prekrasnim pogledima na susjednu prirodu.
  • Poreč - sa svojim prekrasnim plažama, šarmantnim starim gradom i zapanjujućim bizantskim mozaicima, Poreč je destinacija koju morate posjetiti u Istri
  • Nacionalni park Brijuni  - Brijunsko otočje, nacionalni park i rezervat prirode, osebujan je spoj prirode, povijesti i kulture.

Istra je poznata po svojoj ukusnoj hrani, posebice plodovima mora, tartufima i regionalnim vinima, uz ove vrhunske turističke lokacije.

Istra je idealno mjesto za vaš sljedeći godišnji odmor, bilo da tražite avanturu, kulturu ili slobodno vrijeme!


Atrakcije u Istri1. Nacionalni park BrijuniOtočje Brijuni čine 3 veća i 12 manjih otočića smještenih na jugozapadnom dijelu Istre. Posebni su zbog svoje bujne mediteranske vegetacije, safari parka gdje borave brojne egzotične životinje te arheološkim nalazištima iz rimskog doba.2. Nasljeđe Austro-Ugarske Monarhije - Svkako preporučujemo razgled austro-ugarske civilne arhitekture i vojnih fortifikacija, kao i izlet brodom ili razgled vojno-sakralnih objekata. Najveći broj takvih objekata nalazi se upravo u gradu Puli i okolnim mjestima. Do velikog broja takvih utvrda pristup je moguć i pješke, stoga uz oprez većinu možete posjetiti i sami.


3. Amfiteatar u Puli - Pulska Arena zasigurno jedan od najznačajnijih spomenika kulturno-povijesnog nasljeđa u Istri iz doba Rimskog carstva. Amfiteatar u Puli isprva je služio kao svojevrsno kazalište gdje su se održavale borbe gladijatora, dok je danas pozornica za razna kulturna događanja, ponajviše za koncerte.


4. Agroturizam u Istri - Agroturizam je oblik ruralnog turizma kroz koji gosti upoznaju narodne običaje, autohtona jela te ostalu tradiciju. Objekti agroturizma često raspolažu i smještajnim kapacitetima, a sve to u autohtonom stilu, što za Istru znači - većinom u kamenoj kući.


5. Vinske ceste i ceste maslinova ulja - Vinarstvo i maslinarstvo dio su tradicije Istre, a vino i maslinovo ulje čine važan i značajan dio istarske kuhinje, a time i mediteranske prehrane. Za Istru i ljude ovog kraja vino je izvor zdravlja, ljubavi i kulture. Crvena zemlja i blizina mora daju istarskom vinu posebnu aromu, boju i okus. Maslinovo ulje već se stoljećima proizvodi u Istri.


6. Festival plesa i neverbalnog kazališta SvetvinčenatJedini ljetni plesni festival u Hrvatskoj, istaknuo se kao jedna od najzanimljivijih manifestacija u regiji i kao tradicionalno okupljalište brojnih plesnih umjetnika, pedagoda, stručnjaka, kritičara, organizatora festivala te najljepše od svega, brojne i odane publike. 


Zelena i Plava Istra


PLAVA ISTRA: odmor i ljetovanje u obalnoj Istri

Naziv Plava Istra odnosi se na obalni i priobalni dio istočne i zapadne Istre, dijela kojeg krasi ljepota mora, plaža i prelijepih uvala kojih je Istra prepuna, a sve je to doprinijelo razvoju turizma gdje se i nalazi najveći broj smještajnih kapaciteta. Plava Istra dom je nekih od najpoznatijih gradova poluotoka poput Pule, Rovinja, Rapca, Medulina, Fažane, Poreča, Novigrada i Umaga.


ZELENA ISTRA: odmor i ljetovanje u središnjoj Istri


Zelena Istra dio je unutrašnjeg dijela poluotoka Istre. Riječ je o pitomom krajoliku blagih brežuljaka na čijim su vrhovima smješteni razni srednjovjekovni gradići prepuni povijesti, dok se u plodnim dolinama već stoljećima uzgajaju pojedine poljoprivredne kulture. Motovun je klasičan primjer pitoresknog istarskog mjesta na brdašcu.