Natrag

Odmor na Rabu

Odmor na Rabu - Istražite ljepote otoka Raba ukrašenog elementima prošlosti koji obaraju granice dobrog osjećaja

Odmor na Rabu

Ima nešto posebno u provođenju odmora na otoku Rabu. Možda je to zadivljujući pogled na Jadransko more ili zapanjujući stari grad sa svojim srednjovjekovnim crkvama. Bez obzira na razlog, Rab je popularno odredište za putnike iz cijele Europe, ali i šire.

Na Rab ćete vrlo lako stići trajektom iz obližnje Rijeke ili otoka Krka. Jednom kada stignete izbor je na vama - provedite dane izležavajući na nekoj od brojnih plaža, istražujući stari grad ili planinareći po obližnjim planinama. Otok ima dugu povijest, koja datira iz 3. stoljeća prije Krista. Naselili su ga Iliri, a kasnije i Rimljani. U 7. stoljeću preuzimaju ga Hrvati. Otokom je stoljećima vladao niz različitih država, uključujući Italiju i Jugoslaviju

Ako tražite odmor na jadranskoj obali koji ima sve – sunce, pijesak, more i povijest – onda je otok Rab savršeno odredište.


Atrakcije Raba

1. Katedrala Svete Marije Uznesenja

Građevina je zapanjujuće i arhitekture i bjeline kamena koja će vas očarati. Njezina gradnja je započela u 5. st., a do baroka je više puta dograđivana i proširivana. U katedrali se čuvaju relikvije sv. Kristofora, zaštitnika otoka Raba.

2. 4 Zvonika

4 Zvonika jedni su od glavnih simbola grada Raba i upravo zbog njih ovo malo mjesto često uspoređuju s jedrenjakom s četiri jarbola.


3. Rabska torta

Ova najčuvenija rabska slastica ima čak i muzej koji je posvećen upravo ovom tradicionalnom jelu – Kuću Rabske torte. Originalni recept datira iz 12. st., a čuvaju ga sestre Benediktinke. Nježno aromatično prhko tijesto od badema i maraskina i vas će ostaviti bez daha. Prema tradicionalnome receptu sama priprema traje nešto više od 3 sata.

4. Plaže

Rab ima mnogo lijepih plaža, kako pješčanih tako i šljunčanih. Neke od najpopularnijih plaža su pješčana plaža Livancina, idilična Rajska plaža i plaža Kandarola.


Lokalna hrana i pića na Rabu

Rab je prekrasan hrvatski otok, a jedan od najboljih načina da doživite njegovu kulturu je kroz hranu i piće. Rab je poznat po domaćim jelima, poput popularnog jela "janje ispod peke" koje se spravlja od krumpira, janjetine i povrća kuhanog polako pod željeznim zvonom. Još jedno tradicionalno rapsko jelo je soparnik, velika palačinka od brašna punjena blitvom i lukom. Naravno, niti jedan obrok na Rabu ne bi bio potpun bez čašice "rakije", ali one autohtone, domaće voćne rakije. Rakija se može napraviti od bilo kojeg voća, ali najpopularnije sorte su od smokava ili grožđa. Stoga ako tražite uistinu jedinstven i autentičan doživljaj hrvatskog odmora, svakako kušajte domaću hranu i piće otoka Raba.