Split, Dalmatia, Croatia, uniline.hr

Split

Split je glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz kojega vode kopneni i morski putevi u brojna ljetovališta širom Dalmacije. Grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, povijesnih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mjesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palača koja je dio svjetske baštine UNESCO-a.


ZAŠTO ODABRATI SPLIT?

·      Brojne povijesno-kulturne znamenitosti i događanja

·      Lijepe i uređene plaže

·      Kvalitetan smještaj za vaš odmor: apartmani i hoteli


Preporučujemo:1. Hotel Atrium - luskuzni hotel koji ima preko 120 prostranih i moderno opremljenih soba. Hotel raspolaže s wellness zonom u kojoj se krije bazen dugačak 16 metara za potpuno opuštanje. Hotelski restoran Cardo poznat je po raznim kulinarskim delicijama koje će očarati Vaše nepce.


2. Hotel Cornaro - Odličan odabir za sve koji žele biti smješteni u odličnom hotelu u strogom centru Splita. Moderno opremljen interijer hotela kao i prostrane sobe pozivaju na odličan odmor u divnome Splitu. U hotelu se nalazi i fitness soba kao i wellness kutak sa saunom i masažnom kadom.


3. Hotel Dujam - Odličan odabir za sve koji žele posjetiti Split i odsjesti u hotelu s prihvatljivim cijenama. U hotelu Dujam nalazi se veći broj klimatiziranih jednokrevetnih i dvokrevetnih soba s pogledom na okolicu. Parkirno mjesto za Vašeg limenog ljubimca nalazi se u blizini hotela.


4. Marvie Hotel & Health - Prekrasan dizajnerski hotel u kojem se nalaze komforne classic, superior i deluxe sobe. Na krovu hotela nalazi se prekrasan grijani vanjski bazen s panoramskim pogledom na grad Split. U hotelu se nalazi i wellness zona sa saunom i masažnom kadom. Udaljenost od plaže je cca 650m.


5. Hotel Park - Vrhunski hotel na idealnoj lokaciji svega 50m od plaže s oznakom plave zastavice i svega 10 minuta šetnje od strogog centra Splita. Moderne i prostrane sobe, prekrasno uređeni interijer i eksterijer hotela te vanjski bazen samo su neki od atributa popularnog hotela Park.


Turizam u Splitu:

Grad Split glavni je grad središnje Dalmacije. Turistički je iznimno zanimljiv, što zbog bogatog povijesnog nasljeđa, to zbog prirodnih ljepota u njegovoj blizini (planina Biokovo i ljepote Jadrana).   Grad gleda na razvedeni arhipelag s mnoštvom naseljenih otoka koji su također atraktivne turističke destinacije. Osim Splita s lakoćom ćete posjetiti i obližnje destinacije obzirom da je Split izuzetno dobro povezan kopnom kao i morem (trajektne linije). Nešto sjevernije od Splita nalazi se Trogir, poseban gradić s bogatom turističkom ponudom hotela i turističkih naselja. Između Splita i Trogira nalazi se turističko naselje Resnik gdje vas čekaju komforne sobe i bungalovi po odličnim cijenama na zavidnoj lokaciji. Južnije od Splita nalazi se Omiš, svakako vrijedan barem jednodnevnog posjeta. Ispred Splita nalazi se poznati otok Brač, dom mnogih hotela, apartmana i turističkih naselja.

Povijest i kultura Splita:

Split je grad s 1700 godina postojanja uz mnoštvo arheoloških, povijesnih i kulturnih spomenika, među kojima posebno mjesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palača, dio svjetske baštine UNESCO-a. Danas "najlipši grad na svitu" posebno atraktivan, osim zbog Carske palače i Peristila (UNESCO), i radi jedinstvene rive ili šetališta uz more ispred Palače i Prokurativa, pa sve do Marjana.

Dioklecijanova palača – jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu.

Katedrala Sv. Duje - među europskim katedralama splitska katedrala jedina ima sjedište najstarije građevine među europskim katedralama, a to je mauzolej rimskog cara Dioklecijana. U njoj, na koncu drugog milenija, povijest izmiruje pogansku antičku, kršćansku srednjovjekovnu i modernu baštinu. Mauzolej cara-progonitelja kršćana postaje sredinom 7. stoljeća katedrala u kojoj su na počasnim mjestima postavljeni oltari s relikvijama Svetog Dujma i Svetog Staša, mučenika pogubljenih u obližnjem Solinu.

Zvonik katedrale (57 m) je najizvornija dalmatinska srednjovjekovna građevina započeta u 13. stoljeću. Zvonik je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće temeljito obnovljen i ponešto izmijenjen. Danas se stepenicama moguće popeti na vrh zvonika, s kojega se pruža spektakularni pogled na cijeli Split.

Peristil - je kao središnji trg Palače, smješten u dijelu u kojem je bilo izgrađeno nekoliko hramova, bio je namijenjen caru Dioklecijanu, slavljenog kao živi sin Jupiterov. Car se pojavljivao pod arhitravnim lukom središnjeg dijela protirona, podanici su mu pristupali, klečeći mu ljubili skute njegova grimiznog plašta, ili pred njim padali ničice, ležeći cijelim tijelom na zemlji. Crvena boja granitnih stupova naglašava ceremonijalnu funkciju. Naime, od cara Dioklecijana purpur postaje bojom cara.

Podrumi Dioklecijanove palače -  predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu i uvelike su zaslužni što je povijesna jezgra Splita 1979. uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Jupiterov hram - pravokutna tlocrta, hram je služio slavljenju Jupiterova kulta. Leži na povišenom podiju, a ispred hrama stajao je trijem na šest stupova.


 

Zabava i razonoda u Splitu

Splitsko ljeto

Domestic Split – sajam rukotvorina i domaćih proizvoda

Vođene turističke ture – razgled grada uz profesionalnog vodiča

Međunarodni Festival Taste the Mediterranean, jedinstvena manifestacija mediteranske hrane, gastronomije, proizvoda, vina te mediteranske kulturne baštine.

Split film festival – međunarodni festival novog filma, najstariji filmski medijski festival u Republici Hrvatskoj, utemeljen 1996. godine